Tuesday, June 16, 2009

Tengah Merancang,memperuntukkan dan memikirkan.

I'm wondering
Buat Di rumah @ Di Mekdi/any fastfood (baby leh makan ker?)

Doa selamat + Birthday blast @ doa selamat sahaja?

Confius@keliru..
Tengah mencari idea
Memplanning
Membudgeting
Her birthday just around the corner...

* Of course mummy and daddy mahu yang terbaik untuk Ayra
Dearie mummy outhere
Tips please..
Jiey/Yana/Kak Yattjay/Eina/Ena - and others mummy yg baby dah jadi toddler hiks..

Yang Berkaitan
- Bajet tak berapa banyak sekadar beberapa keping syilling besi
- Nak kena jaga beberapa hati tokmama and family beckham
- Condition ayra yang tak boleh berpanas and she's still baby
- Tapi nak yang terbaik.

Heh

24 comments:

nanonano said...

yg blm brgelar mummy bley bg pendpat x?

kalau party je better buat kat fastfood, tp memerlukan modal yg agak bsr jugak,
tp klu diiringi doa,
buat kat umah je la kot?
lebih afdal
:D

aisha said...

cepat nyer ayra dah besar kan? apa2pun jgn lupa jemput diri ini ek...

Queens said...

nano - boleyyyyyy...boleh tak wat party campur ngan doa selamat? tak ke mcm kuang ajar?

aisha - mseti jemput..kalo aisha x mai..ayra gigit

Mrs.R @ Emi said...

U BLEH WAT DOA SELAMAT..THEN LPS TU POTONG KEK DGN AYRA..
WAT KT RUMAH SENANG..DIE NK TDO KE APE KE SENANG...

tulip said...

fast food ok. tapi kos la kot. tapi (lagi) kalau mampu apa salahnya. kat rumah pun bagus. boleh pakai katering je.
jgn lupa jemput nabil. hikhikhik

eiNa said...

tiara, sy buat kat umah senang n selesa.. sbb derang for sure dah selesa dgn umah sendiri.. bleh buat doa selamat jugak pas tu potong kek..
hiii.. jgn lupe jemput Aira n fmly eik..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kat rumah laa..lenkali leh aku gi jalan2 raya plak..lalalalala

MamaAimy said...

mana2 jerr... klu kt sebelah rmh aku lg ok...senang aku nak gi... hehe...

MamaAimy said...

mana2 jerr... klu kt sebelah rmh aku lg ok...senang aku nak gi... hehe...

azzamoro said...

i pun tgh fikir nak buat kat mane & bajet berapa.

p/s nanti if buat party ayra, jgn lupe jemput airyll yerk..hehe

DYLA said...

kalau bajet besar kat mcD pun ok.

kalau nak beserhana kat umah pun OK.

baby mmg tak suai berpanas. elok tempat bertutup.

ma2anis said...

dah besar ayra.. kejab je dah 1 thn..
besday party bagi kite, kat umah lg selesa..
tp klu kat fastfood pun senang gak x yah nak pk2 nak prepare itu ini.. huluq duit jer..

kite pun tgh plan bajet nak buat party utk anis n mia nie..

Mrs.R @ Emi said...

kat fastfood xpyahla...tgu die besar dulu..nnt org main games ayra xleh join pon...

kalo u malas nk pk pasal masak2..u bleh beli je..xpon tempah... :)

bajet utk bday emily yg lps tu pon xbyk...

FIESYAH said...

klu nak save bajet wat lah kat umah x kuar duit minyak, wat mkn2 family je..ok ke...

YatieJay said...

Bestnya Ayra dah nak setahun!

Pendapat akak lebih selesa utk Ayra kalau buat kat rumah sendiri. Kalau bajet mengizinkan, apa salahnya beli Mc D dan hantar ke rumah...takyah banyak2 sbb org tua2bukan makan sangat fast foods ni...Cukup sekadar utk kawan2 Ayra nanti...

Utk yg lebih dewasa boleh la sediakan menu lain....Tapi lebih mudah semuanya katering je. Jadik mak dan bapak birhtday girl boleh beri tumpuan pada majlis dan tetamu, dan yg plg penting kat birthday girl....

Semoga majlis tu nanti berjalan lancar dan meriah...

Momma De Licious said...

saya cadangkan buat kat rumah je..ade doa selamat sekali, kan lebih baik..

u masak simple2 je, nasi ayam(budak2 suke) atau bihun sup. lepas tu, jgn luper goreng2(finger food)..minuman, goddie bag(kalo mampu),Kek sebiji, hiasan belon & topeng atau topi yg mcm magician tu. Make sure rumah kemas, perabut berbucu sumbat dlm bilik yea..biar ruang tamu nampak luas..sbb nanti ramai budak yg dtg...sekian..trimassss

Abby Sue said...

best kan, besday anak, mummy yg excited! yeay!! heheh..

suggestion..hmm kat umah la kot cam momma de licios cakap, lagi senang, budget kat mcD boleh buat berganda2 kat umah..plus, family pun senang nak rileks2 esp the grannies kan..it's more welcoming, and less hassle, esp kalau cater the food jer..anyway, anyhow..the celebration must go on!!

Marsha~ said...

buat mana2 pun ok.. janji meaningful.. :)

Nina said...

Buat kat umah, sonang aku datang...hadiah beso gadang aku dah beli nie...ko jgn lupa ajak aku tauu...

Jiey^Mien said...

since one year old ni diorg cam still taktau ape2, baik buat kat umah kot.. kalo dia ngamuk nak tido (cam kes ian), bleh je tidokan.. senang..

pastu kat umah sdr, member2 bleh lepak lama2.. (nampak dah ciri2 kitorg nak gi lepak lelama)

budget tu mmg kena sedia lebih la bila panggil ramai org.. party pack, kek (kalo tempah yng bentuk cantik2 pastu rasa pun sedap2, bercinta gak nak membayar tuh).. makanan lagi.. nak syok, sewa khemah siap ngan sound system.. ala2 hover gituh.. :P

p/s - kitorg ari tu berhabis 1k gak, tapi bukan semata-mata birthday ian jer, tapi coz ramai yang ckp kitorg tak penah wat mkn besar2 kat umah, so before pindah, wat la makan utk jiran2 satu taman sekali.. =)

Queens said...

mamaaimy – a’ah yer kat umah sebelah ko.. tu kan umah keeling..kang anak aku nangis jerit2..buat kat umah mak aku jer..senang ko nk dtg

Mrs R – tuh ark an buat kat umah better ar summer lengkap

Tulip – cost tu cost gak.. tapi satu lagi baby kita tu leh ke makan fastfood?

Eina – Thanks for advise..2 vote buat kat umah

Elissmie – opis laki ko sepelaung jer dari umah mak aku.. ko mesti datang tau.kalo ko x datang laki ko jer lah datang lalalalalala

Azza – jom kita memplannign byk nk kena buat who..mesti di jemput ayrill.. kalo ayrill x datang nnti ayra gigit hahaha

Dyla – kat umah lar better kan?

Ma2anis – rasanya kita buat kat umah mak kita..awak datang tau bw budak tecik 2 orang tu..pesan kat che mat jangan nk pi mana2 ujung minggu hi hi hi

Fiesyah – kan kan that’s why.. tap ink wat doa selamat gak..+ nk celebrate bday jugakk

Yatie jay – Kak..nanti bab menu tiara refer kat akak yer.. budak2 ni depa makan apa?? Tak kan nk buat bubur kut??

Mommydelicious – kebanyakkan kwn2 ayra dan ligkungan kwn2 saya.. summer baby baru nk capai setaun and baru setaun..sesuai ke depa makan goreng2

Abbysue – base fr the advised kan.. I rasa I nk buat kat umah..so fast food tunggu dia besar sikit lar baru buat kat mekdi..tk pun nnti bday I buat kat mekdi hahahaha

Marsha – betul betul betulllllllllll

Nina – owhhhh hadiah apa kah yg besar gadang itu?? Bestnya!!! Aku nyer ada takk??

Jiey – humang aih ada dj dj summer hjahahaha nnti ayra kawein I buat lar camtuh ehehehe.. ms cukur jambui dia dulu bajet dh 1k ++ ni kang bday I x buat besar2 lan I buat kecil-kecilan..tapi nk hadiah besar2-besaran + untuk mummy dia sekali hehehe..
Banyak nk kena buat kan? Thanks for the advise n tips ..

mummy_adam said...

birthday nie kan for ayra..so bt apa yg dia akan appreciate, better kot..

budget plak, rasanyer kat umah or kat luar lebih kurang sama kot.. kalau bt kat mc d or mana2.. cian kat ayra..dia bukan boley makan n main pun..pastu kalau dia penat lg leceh.. cian dia nak tido or rehat xselesa..

doa selamat pun menarik..party pun menarik..dua2 boley.. heheheee

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

haritu tgk ada org buat kat mekdi..mcm best ja..amik package brtdy party..ada belon byk dgn badut..

danish buat kecilan ja sbb time besday dia..bulan posa..

tahun nih..kalo ada peruntukan teringin gak nak buat kat dia..

buat kat rumah pun best..hias cantik2..boh belon byk2..sure ayra sengeh rumah dia cantik..

YatieJay said...

Pendapat akak la...utk budak2 kita leh sediakan finger foods, muffin ke, nuggets...errr apa lagi ye? susah2 kau tanya pokcik google aje lah nyah....mak tak pandai gak menu2 ni....heheee...

Tapi yg pastinya bubur memg tak masuk senarai....dan memandangkan birthday ni bukan dibuat selalu....langgar sikit2 pantang larang makan utk budak tak pe kottt...(contoh : coklat/gula2)