Wednesday, December 29, 2010

Wordless Wednesday

Me.
Gems

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tolong aku Belajar

Kena belajar bersyukur
Terima apa yang ada
Syukur atas segala pemberian tuhan

Kalau semua yang diatas aku pratikkan
Mesti aku tak ada komplain
Dalam hidup ni kena belajar
syukur...

Kalau tak jadi macam aku
selalu tak puas hati
pasal kerja aku ni

BELAJAR SYUKUR!!!!

Orang lain.. bertungkus lumus apply sana sini
Dengan DEGREE dengan PHD (melampau) tapi satu kerja pun tak dapat
Sedangkan aku pakai PMR ajer..
senang ajer dapat.. (bukan riak) tapi rezeki allah bagi.. aku yang tak reti BERSYUKUR!!!

Apa lagi yang aku nak??
SYUKUR belajar BERSYUKUR

Tolong aku.. ajarkan aku belajar bersyukur!




Monday, December 27, 2010

She's 29month

I love her
That's all I can say..

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, December 24, 2010

Newbie and Oldies

Pstt..
Dah jumaat..
Ni nak ngumpat sikit..
He he he

Nak baca.. bacalah
tak  mau dosa jangan baca
hiks..

Aku kan newbie kat sini..
Staff anggaran company ni 500++
Belum masuk HQ apa sumer
Tak tau lar ramai lar kut

Tapi for sure department kami tak pernah kenal pun department lain
Kira macam langgar bahu senyum2 jer
tapi paper work kerja takder kena mengena
Ok dipendekkan cerita..

Masa mula2 ari tu
AKu kena marah ngan sorang "Akak" warehouse ni yang dah senior kerja 8 tahun
Even tangga Grade aku lebih tinggi 8 tingkat..
Tapi sebabkan aku NEWBIE sok aku kena marah lorr..
Punca sebab aku buat kut A instead of AM.. ala small matter sebenarnya
Tapi sebab aku gorgeous kan..
lalalalala

Dipendekkan cerita lagi
Akak tu memang cold ajer lah ngan aku..
Selalu kalau call instructed aku.. buat kerja
Akan suara tinggi lor..
Satu hari.. dia jual kuih
Aku pun beli lar RM10
satu keping 50 sen

so bagi2 lar kat department n bosses sini..

Esoknya terus cakap baik2 ngan aku..
Dipendekkan cerita..
Semenjak hari itu..dia baik sangat ngan aku
Sampaikan setiap 1 jam dia akan call
untuk chat2 chatiing
segala kain dalam dia tetiba aku tau
sebab dia meluahkan perasaan kat aku

Sampaikan satu tahap
Dia tanya gaji aku berapa
Laki aku kerja apa
Tapi ingat aku bodow nak jawab sumer terus terang
Aku tau ada agenda

*memang betul pun..
hari ni..
Dia call aku ...
and nak pinjam duit kat aku..
katanya bonus dpat sikit..
tak dapat nak tanggung anak dia masuk skolah
Allah..

Aku terus jer tolak..
Aku cakap..sorry kak..
Saya tak leh pinjam kan akak
Sebab saya pun banyak benda nak tanggung

Dia cakap..
Ujung bulan depan akak bayar..
Akak tak pernah tak bayar..

Aku cakap:
Minta maaf sangat kak
Tak boleh..

Lepas tu...
Dia cakap
Huh.. takper lah tak boleh tolong
Terus dia letak phone!

Ok.. esok mesti dia start marah2 aku balik
What to do,,
Dia nak pinjam RM500

Sedangkan aku memang tak dapat bonus
NEWBIE kan...

korang pernah ke ada experience camnih?


Thursday, December 23, 2010

Tolonglah..

Tolong lah..if was-was nak sebarkan
Call JAKIM 03-83150200
Bercakap dengan Cik Hannan dari JABATAN PEMANTAUN..
Insyallah diaorang akan jawab
semua soalan..

Aku bukan apa muskil
Kenapa ramai sangat yang masuk makan kat old town white coffee?
Yang sah - sah keluar berita/masuk sotkabar
Tak der sijil halal
dan jumpa kaki katak dalam mee kicap tu
Apa korang dah lupa ke ??

Aku bukan buat fitnah
aku sendiri suka minum ice blended kopi putih dia tuh.
RM9.50.. masa aku preggy dulu
hari2 minum tau tak..
kadang-kadang tengah malam kejut beckham
sampai lar ayra dah umur 1 tahun
pun kami selalu gi makan sana..

Tapi semenjak orang KITA jumpa kaki katak tuh..
Allah Hu Akbar..
selama ni memang depa buat tak kisah tentang halal haram nih..
depa tak hormat kita
as MUSLIM
sebab MUSLIM sendiri tak kisah
nak pi makan nak check halal ke tak

Depa bagi statement kat paper,.. / mahkamah
Yang halal hanyalah AIR diaorang..

As per cik hannan bagi tahu
"kami memang tak pernah keluarkan sijil halal
tapi air kat situ memang halal cuma sumber makanan adalah diragui..
saya nasihatkan puan..cari alternative kedai makan lain..setakat ni kopitiam yang halal adalah JONKER KOPITIAM"

Aku Kata:
Tapi cik, ada orang kata dah ada logo halal kat OTWC nih?

As per cik hannan..
"Puan pasti ke? kalau benar, boleh ambil gambar dan email kepada kami?sebab logo halal JAKIM adalah berbeza..puan
tengok kat dalam website kami.. "

Aku kata:
Insyallah.. nanti kalau ada masa i will

aku sendiri tak tau ujudnya jonker kopitiam nih..
so friends..
jom.. check logo halal .. yang betul

*Aku pernah makan mee kicap tu.. allah!!


Wednesday, December 22, 2010

4 Angka sudah...

Psst..
Duit nuffnang..
dah laama tak check..
lagi RM 4,603.00 boleh beli LV Damian

Korang punya mesti banyak kan
selalu update
aku ni jarang update
kecuali ada benda meresah kan hati..
kecuali ada benda aku nak komplaint
kecuali ada benda aku nak maki
kecuali ada benda aku nak cari pendapat

owh ok..
untuk pengetahuan aku dah 3 tahun letak Nuffnang..
baru la nak merasa 4 angka..





 

Tuesday, December 21, 2010

Apa patut aku cakap?

Apa pendapatan korang kalau aku tukar kerja lagi
Yang paling penting
Apa reason aku nak bagi kat interviewer nanti?
Should i give this reasons:

  • Kena tipu..janji bayaran lain dapat lain
  • Kerja boring.. 9.00-6.00 hanya buat keja 10minit jer ..
  • Politik opis terlalu banyak, sebab boss terlalu ramai, ada deputy sales manager,sales manager,senior sales,senior super sales...sumer macam ketam dalam bakul pijak orang untuk naik.. ---> eh itu bukan aku patut hiraukan betul tak? tapi sumer jadi depan mata.. and aku kena ikut cakap sumer orang..
  • Looking for a better job scope and challenge
  • I suka tukar2 kerja sebab i tak bersyukur
  • I memang gatal tak reti nak dok diam satu tempat
  • I punya hobi collection nak penuhkan resume supaya banyak experience..
Korang rasa aku patut berterus terang ke atau tipu resume? karang tipu resume tak berkat lak duit gaji aku..
Owh ya.. kat tempat baru ni, aku godek2 PC, and jumpa cable Biru, aku connect terus dapat internet..
So far computer aku jer lah  yang ada internet, kalah Boss besar yang lain..
aku soran jer yang ada internet..
lalalalalala

Ok..sekian

Thursday, December 16, 2010

Allah permudahkan..

I dont know how to start this..
Aku tak tahu camner nak mulakan...
Sebab kalau boleh aku tak mo ingat,
tak mau lakar cerita
sebab aku tak suka kenang yang pahit-pahit..

9 December 2010,
Ayra kena admitted..
SEbab demam tak kebah-kebah
eventho aku ulang alik klinik dah 2 kali
Ayra demam start on 2/12/2010
Kejap ok kejap demam
Sampai makan tak lalu
tak mau minum susu
lembik sangat anak aku
ok start sedih (hati mcm kaca)
dipendekkan cerita
aku bawa gi spital
kena tahan ..
and doktor amik darah..
disahkan VIRAL FEVER

3 hari 2 malam..
masuk antibiotik..
masuk air 4 botol
sebab ayra mmg lemah sangat
Alhamdulillah
ayra getting better..

Aku bersyukur sangat-sangat..
3 Hari 2 Malam
Total Bil Hospital RM2999
Duduk bilik single mcm check in hotel pulak
and tetambah bersyukur
Aku ada agen insuran yang sangat dipercayai
dari hari pertama aku masuk wad
Aku tak tau nak buat camner
Aku call dia.. dia cakap just show ur Insurance Card kat admission counter
yang lain insurance will settle
macam tak percaya semudah itu?

Yup, memang semudah tu..
Aku just bayar 10% dari total bil..
dan bayaran 10% tu aku akan dapat balik
dari elaun bilik RM200 x 3 hari..
maknanya satu sen pun aku tak payah keluar kan?
Alhamdulillah allah permudahkan

Kalaulah aku tak der insurance
dengan aku yang baru masuk kerja
gaji last month november baru dapat separuh ajer
kalau kena bayar duit sendiri
tak tau lar camana?
allah hu akhbar

Aku tulis ni bukan dapat apa-apa
just nak bagi korang pengajaran kat sini
we dont know what will happen masa depan..
Dulu maybe insurance tak penting kan
sebab hospital kerajaan kan ada
tapi dengan service yang diaorang bagi
korang rasa camana??

Bagi korang yang ada insurance,,
please check agen korang tu betul2 ke boleh pakai
if call berangkat ke telefon?
if sms berjawab ke?
jangan bila kita susah ..
call agen langsung tak berjawab

CONTACT NO: NAF - 017-3413043

owh ya..
aku just bayar Not more than RM100 sebulan jer utk AYRA
tapi agen aku tetap layan aku macam aku bayar RM500 sebulan
alhamdulillah..

Bagi yang nak cari insurance
aku memang syor sangat...
agen aku ni..
AKU TEKAN KAN LAGI..
AKU TAK DAPAT SATU SEN APA PUN.. DENGAN LETAK CONTACT AGEN NI
AND AKU BUKAN AGEN INSURANCE

kalau korang segan nak contact dia. just email aku ayzan_ctm@yahoo.com
aku akan soh dia contact korang segera!!

percayalah.. berbaloi and can trust!

CONTACT NO: NAF - 017-3413043

 





Tuesday, December 7, 2010

Susah hati..

Iyer hati aku cepat susah..
Ayra demam on off + batuk kahak.
Dah gi KPJ 2 kali..

Semalam elok jer dah..
Temp pun dah ok
Hari ni pagi ni demam balik
Lembik jer.. Tak aktif
Aku memang susah hati
Susu tak mau minum
Tu pun paksa minum pakai syringe macam makan ubat

Kadang dia demam malamm
Kadang dia demam tengah malam
Tak tau lah ada kene mengena ke tak
Orang yang jaga ayra tu mak dia meninggal malam tadi..
And aruah rapat dengan ayra
Tapi dah sebulan ayra tak pegi babysitter tu
Sebab anak2 dia chicken pox

Ada kena mengena ke ayra demam ngan kematian tu?
Susah betul hati aku
Dah 5 hari demam on off
Lembik aje ayra :(
apa lagi yang aku leh buat?

Ada idea tak korang?
Nasi, bubur, biskut, roti, sume tak nak !!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, December 1, 2010

Dan mungkin akan tukar lagi kah? harap2 tak lah penat!!!

Manusia..
Dalam hidup
tak boleh dapat semua yang dia nak..
kan?
 
Tak boleh sempurna
sebab kesempurnaan adalah hak allah..
 
Its happend again.
:( sedih nya lah..
Mungkin akan resign lagi...
tapi sapa nak amik aku kerja?
pi interbiew pun tak..
penat tau tak penat!!
 
tapi mengeluh pun tak guna
mungkin pengajaran
 
Aku kena tipu..
Dulu masa interview cakap ngan aku dapat insentive
sekurang-kurangnya RM 500 sebulan..
Lepas tu aku kan dah ada geng sembang
So aku.. pun tanya lah
u dah dapat insentive?
i tak sabar nak dapat insentive i nak soping
sekali dia cakap ngan aku
u nak soping apa?
aku cakap lar nak beli beg
RM500 kan???
sekali dia cakap..
 
u mimpi meh???
paling banyak pernah dapat RM100++ jer
haaaaaaaaaaaaaa
terngaga lar mulut aku..
*so sometimes better tak tau dari tau..
now aku dah rasa sakit hati..
 
lepas tu tak puas hati..
aku masuk dalam bilik orang yang amik aku kerja tu..
lepas tu.. dia tak jawab pertanyaan aku..
tapi kan..
aku DINASIHATKAN.. jangan kawann dengan orang yang aku tanya tadi tu..
faham tak??
sekarang aku tak boleh kawan ngan orang yang aku tanya tadi tu..
sebab takut bad influence untuk aku..
sebab orang tu selalu talk negative..
masalah sekarang
orang tu tak tipu aku
tapi dia yangtipu aku.....
sedih betul!!!!
 
susah betul nak jumpa kebahagiaan kat tempat kerja
naper nasib aku selalu camnih?
 
nasib baik..
gaji aku memang naik 10% ..
hari tu masa interview dia soh tolak ..sikit
sebab ada incentive
pungkok dia..
 
ya allah.. apakah ujian mu kali ini
aku redha..
 
*nak tukar kerja...susah nak masuk company ni
*aku tak mo tukar2 kerja..penat interview, penat nak build up trust,relationship..
*orang yang bw aku masuk tu..ex-collegue aku duluuu
 
** ini luahan hati jer...
 

Wednesday, November 24, 2010

Sedih lar

Sedih  lar
sedih sangat
bukan senang jadi seorang ibu
banyak yang kena berkorban
perasaan
kasih sayang
harga diri
semangat
 
:(
 
no wonder allah pilih  bukan semua orang boleh jadi mummy..
Hanya allah yang mengtahui atas setiap apa yang DIA uji..
 
*mood ni merudum tetambah ngan ayra yang selalu nangis bila aku nak gi kerja, tetambah ngan situasi kerja baru ni yang perlukan aku korban masa hari sabtu,tetambah ngan orang yang aku sayang buat aku kecik hati sikit, tapi aku tetap sayang dia sampai bila2..
ya allah..permudahkan urusanku..

Tuesday, November 23, 2010

Update terkini -->mcm ada orang kisah

Aku dah resign dari company yang aku selalu complaint tuh
Now ..
KAt tempat baru...
So far still stress
stress sebab :
1. Tak ada keja buat lagi (ada tapi kejap jer dah siap hahaha riak)
2. Tak boleh main tenet sesuka hati.. (ada internet room, kalo nak surf masuk sana) tak kan aku nka surf facebook dalam tu
 
Aku dah 13 hari keja sini,
So bila boring tu mula lar nak google jobstreet.
 
Kat sini aku kena redha lah
Keja 5 1/2 alternate halfday
Masuk keja 9-6,
 
Hari sabtu 13/11 ari tu..mengagau aku cari utk orang jaga ayra
sebab tok ma ada kelas k, tak leh ponteng,
Sib baik cousin beckham nak tolong jagakan,
Mula2 ayra ok tau, lepas tu aku pun drive keta g keja, cousin beckham call..
dia ckp
"akak ayra nangis,".. aku lak dengar ayra sebut mummyyyyyyyyy..
meleleh2 lar air mata aku jugak..
rasa nak cepat jer balik
9.00-12.30 rasa lamaaa sangat
 
kadang2 nak cari happy tu kita kena korbankan banyak benda kan
kadang2 ada gak aku terpikir betul ke apa yang aku buat nih
Dulu keja relaks 830-530 5 days a week
tapi tuh lah tak happy.. stress memanjang...
hari2 balik complain ngan beckham
 
tapi tuh lah Allah knows apa yang terbaik untuk hambanya
aku redha..
 
lately ni bila aku hantar ayra ke rumah Tok mama,
dia lak nangis, lagi lah pulak
apa perangai baru lak yang dia buat
nak ikut mummy g work dia cakap
mungkin salah satu sebab...
sekarang aku hantar umah tok mama, hari dah cerah kui 7.40pm baru gerak dari langat ke pj
dulu kui 630 dah gerak dari langat ke pj
beza kan 1 jam..
so maybe dia ingat aku nak pi jalan instead nak pi keja
he he he
 
apa lagi nak cerita?
itu jer lah kut..
 
 

Friday, October 29, 2010

Ini Tosei RAWA

Yang inilah
Namanya tosei rawa
Kegilaan aku
Setiap pagi
Nanti kat tempat baru
Tak dapatlah aku
Nak makan lagi
Heheheh

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, October 20, 2010

Sebenarnya.......

Psst...
Korang kenal Makcik Rehan??
Tak kenal?
Yang Anak dia dua orang tu
Yang Nama Aishah N Asyraf
Yang suami dia nama Saiful Tu
Korang kenal??

Ha yang tu lahhh..
Disebalik wajah lemah lembut gebus dan putih melepak tuuuu
Sebenarnyaaaaaaaaaaaaa diaaaaaaaaaaaaaaaa
GARANG NAK MAMPUS!!!


Aku hampir dilempang kalo dduk depan dia...
Aku hampir ditampar kalo ada depan muka dia..

Garang giler!!!!
Tapiiiiiiiiiiiiiiii
Berkat kegarangan dan hasil nak lempangan beliau
Berkat kena sekolah dengan garang
Berkat takzirah semasa oleh beliau...

Aku kini baru sedar diri
WAKE UP dah ...
Alhamdulillahhhhhhh...

And aku... dah berani
Bulat kan HATI
Tekad..
Dan sekarang berserah kepadaNYA

Bak kata makcik rehan
How bad u want it?
How bad u dont want it?

Sedikit pnegorbanan mungkin boleh mendatangkan keberuntungan yang lebih besar.



Aku yakin..
God's plan is the greatest of all.. insyallah..

Doakan aku teman-teman
Terima kasih makcikrehan , Elyn, maza, slyn, KV,EINA dan semuaaaa - semuaaaaa.... semuaaaaaaaaaaaa

Monday, October 18, 2010

DIA

DIA beri aku kebahagiaan ini
Semoga kebahagiaan ini dunia dan akhirat..

Tapi...
Aku masih belum jumpa bahagia di opis
:(

God work in mysterious way..
Dah beberapa malam mimpi dan tersedar
Tapi tak pandai mentafsir mimpi
Bak kata kak yatiejay
Berat hati tu mungkin salah satu petunjuk

Buntu
Tapi aku memang dah tak mampu nak hadap situasi opis aku
Sian beckham
Hari2 kena dengar kisah meluat aku kat opis

How to love something we hate?
Ya allah bantulah aku
Tak ada sinar dari kui 830-530 dalam hidup aku

ini sikit punya ujian tuhan bg aku
Tapi aku dh mcm nak putus harap

Mesti korang cakap
Alaaahh resign jer lah masuk opis baru
Tapi opis baru tu tak buat hati aku terbukak pun nak keja sana,
:( isk payah nak explain

Takper lah ini just luahab hati aku
Blog ni kan blog baik
He he he

Ps: aku orang nya ialah hati mudah pecah..
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, October 15, 2010

Istikarah

Sesak dada
Surat Dah Print and Dah sign
Tapi dah buat istikarah
Hati aku cuma dah takder hati nak keja kat sini
Tapi belum berat nak gi company baru

Semalam aku mimpi jumpa kaabah
Itu jer lah petunjuk
Tapi aku tak reti nak tafsir apa tu?

Ya allah
Tak tau pulak payah nak buat keputusan!
KAlau lar aku ada keberanian
Aku pergi jer terus

Sekarang Berat hati nak pi sana sebab:
  • KL area (cuti sikit) he he he
  • Takut pulak entah2 bos sana lagi teruk (kalo lar boleh tau apa jd masa hadapan)
  • takut takut takut
BAnyak alasan kan
Yer aku ni sebenarnya penakut orangnya
Penakut nak terima cabaran
TAKUT KALAH

ya allah aku mohon petunjuk mu!





Thursday, October 14, 2010

Susahnya nak buat keputusan

Entry tudung tu..
Sebenarnya untuk elin

Ok tutup case..

Nak dengar citer tak..
sensasi nih..
pasalll
pasal diri aku lar sapa lagi


Tadi gi interview 2nd..
On the spot diaorang offer
Sekarang tgh buat decision
And pening paler..

kalo korang camner eh?
Nih reason aku nak resign


  • boss tak mcm boss
  • opis politik
  • tak leh tahan ngan orang sekeliling stress
  • tak happy
  • hari2 complain kat beckham pasal opis
  • hari2 status kat FB memaki maki

Ni lak kenapa aku berbelah bagi nak accept offer company tu

  • gaji sama mcm sekarang
  • company kecik sdn bhd bukan MSC
  • benefit biasa2 jer
  • kena bayar parking RM 10 sehari (dapat elaun RM 100 ajer)
  • so kena top up RM 80
  • boss/kwn2 environment belum tahu lar best ke tak

Camner eh? apa pendapat korang?


Wednesday, October 13, 2010

Tudung ooo Tudung masuk neraka

sorry (sesiapa yang tak pakai tudung jangan marah, entry ni randomly, kalo marah tak mau kawan aku..what to do pilihan untuk tidak kawan aku aku terima)

Banyak nak cerita
tapi nak susun ayat
and nak karang berita
M A L A S
plus lately ni

Aku dari dulu sampai sekarang memang jahat
Even dulu pakai skirt sikit lagi nak nampak buntut
And now pakai tudung ...
Aku still orang yang sama..
Still jahat..
Still ada dosa
STill hamba allah
Bukan WALI

Aku ni tak faham lar
hina sangat ke kalau bertudung?
kenapa tak mau kawan kalau dah bertudung?
busukke?
tak trendy ke?
tak lawa ke kawan ko kalo dia bertudung?
hidup susah ke kalo kawan ko bertudung?
dia minta duit ko beli tudung ke?
haihhhhh tak faham

Orang bertudung boleh jer nak kawan ngan orang tak pakai tudung
naper orang tak pakai tudung tak leh kawan ngan orang bertudung?
tak trendy eh??
haihhh entah lah tak faham

sorry (sesiapa yang tak pakai tudung this entry only for sapa yang makan cili terasa)
aku still pegi jer Hard Rock Cafe
mana yang aku tak jejak
BALI?
KL?
PHUKET?
SPORE?

aku still pakai tudung yes...
tapi masuk sana dengar live band, bukan tonggak arak

Aku pun bukan bertudung litup
kalau keluar weekend leher nampak (hehehe sendiri terasa)
prejudis?
orang nak kata aku?
katalah.. dosa dia tanggung
even aku berdosa, tapi dosa dia ngumpat aku..pahala dapat kat aku
entah2 equal
wallahualam

yang aku nak tekankan kat sini
akan sampai satu hari
dimana Allah bagi satu peluang untuk kita berbuat baik untuk diri sendiri
DIRI SENDIRI, bukan diri orang lain..
jadi jangan lah hina  perubahan seseorang tu
kawan yang baik terima seadanya
kawan yang jahat engkau pergi mati sorang diri


ok tah haper2 aku nyer blog post entah
harap mesej yang aku nk bg tau sampai lar

pikiran aku byk pikir nih.. tak tenteram
and aku masih di company ni
terseksa jiwa dan raga
batin dan zahir...

ok lar




Sunday, October 3, 2010

Weekend

Sabtu dok umah dari pagi sampai petang
Kebetulan kat umah tu ada wat majlis raya siap ada ADUN apa tah
menyirap jer darah
Dari magrib sampai ke isyak
Karaoke tak benti
Lagu raya .
Ayra nak tido pun tak leh
Walaupun hujan selebat-lebatnya
Makin kuat nyanyi

Ahad pun sama
Dok umah
Beckham lak ada majlis raya
Jadi penyambut tetamu
Aku dok umah menyambut ayra hehehe
Sib baik bila beckham balik umah$
Soh aku cepat-cepat siap
Dia tau bini dia ni
Kalo tak keluar berjalan
Nanti angin kus-kus datang
Walaupun sekadar g dinner kat
Metro point kajang jer
Aku dah happy
Boleh lar nak hadap hari isnin yang bosan....

Korang nyer weekend mesti bestkan?
Jangan lupa berak byk2 tau
Sebab dah makan banyak ..
Hehehe


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, September 29, 2010

Sarapan!!

Sejak terjumpa ulat dalam tosei
Dah lama x makan tosei
Sebab tosei sedap hanyalah dikedai tu

Kebetulan, lepas raya tu makan kat baiduri,rasa tosei dia adalah sedap
So far lom terjumpa ulat
If jumpa nanti,cari tempat lain lar pulak

So hari-hari adalah tosei rawa,
Hari ni, kawan aku order apalam..
Apalam ni aku rasa sedap gak
So esok adalah mesti order

Ok sekian
Betul2 xde motif update

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, September 27, 2010

Down

Down to earth
Sedih
Datang keja tak ada spark
Boss baik nak resign
Rasa tak ada arah ni

Cepatlah jumaat
Nak lari dari rasa sedih ni

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, September 24, 2010

Gerun jer dengar!

Now...
rumous-rumous kedengaran
mungkin bos kecik kuat kentut yang jahat tu
akan jadi acting bos besar yang akan chow tuh

GERUN nyer aku dengar!!!!!
it's not a good news woh!
trauma nyer aku
semakin gigih aku click jobstreet nyer website!

Ya Allah permudahkan lah urusanku..
Ya Allah jauhkanlah aku daripada kaum2 yang jahat
Ya Allah jauhkan lah aku dari kesusahan


Amin.....


Thursday, September 23, 2010

Makan hari senyum besar pertama...

Bos yang nak resign tu belanja makan,
Sempena hari senyum besar yang lagi 2 hari nak mai :D

As at today, baru 2 kali makan victoria...
Last sekali last year august!
But still aku tak order steak!!
Portion besooo
So order ayam jer
Kenyang alhamdulillah

ada ms sebulan tuk kalian2
Belanja makan heheheh

P.s; jiey-miey mailah rumah, tiara x wat open house pun... Hehehehe makan kuih raya jer
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, September 22, 2010

Yang sudi

Semalam g tesco, nak cari perencha mee goreng yg segera..
Tapi tak ader lor!!!
Memang tak ujud lagi rupanya mee grg segera unless maggi me..

Tak kan nak hidang tu jer
Dulu....
Masa dok kesuma..
Senang banget wat open house terus order katering
Air jer wat sendiri

So biler org nak mai umah
Terkial-kial nak msk sendiri
Nak buat open house
Umah ni sekangkang kucing
Kang berlanggar2 montot korang
Tak best ar camtu
That's why dah 2 tahun tak buat open house..

So apa solution, menu senang utk orang yang x tahu masak mcm aku?

Last year aku hidang KFC jer tuk tetamu heheheh
Kan @elyn n maza?

Spageti paling senang kut?

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, September 21, 2010

Re: Berita tak sangka!!!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

-----Original Message-----
From: aayzan@gmail.com
Date: Tue, 21 Sep 2010 06:56:14
To: <ladybronze.tiara@gmail.com>
Reply-To: aayzan@gmail.com
Subject: Berita tak sangka!!!

Entahlah
Terkejut sangat-sangat
Baru kuar dari bilik big boss!!!!!
Aku yang cari keja...
Tapi dia yang resign
She's retired!!!!!
OMG!!!
Aku tak happy!!!
Now rasa macam department takder kepala, no head of department dah!!!

What should I do know???
Keja lain tak dapat lagi!!
Sedih lar pulak
Rasa nyesal tolak offer dulu pun yergak!!!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Jalan ke tempat kerja

Saja tepek gambar jem ni
Sebab ini rutin hari2
Tak pernah nyer jalan federal hiway ni lenggang...
Unless cuti skolah
Atau cuti raya besar like raya puasa n raya cina...

So nak kerja kat PJ?
Pikir 40 kali eh he

Pesanan kecik: misi cari kerja baru nak start tetiba dpt email pasal benefit baru, yaallah inikah petunjuk mu?

Pesanan lagi; gambaq x reti nk rotate pakai BB ni, sapa ada BB nak pin leh BBM
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, September 19, 2010

Rumah tak semenggah

Merujuk gambar
Kalau tiba-tiba ada org nk dtg umah tak bagi salam..
Memang aku tak bukak pintu hahaha
Seyesly, sejak ayra dah pandai mengemas, rumah tak pernah teratur!!

Ni yang tetiba terpikir nak amik maid, tapi tak nak indon!! Nanti dia ramas taik!! Hhehehe

Korang nyer rumah mesti teratur kan?

Hari ni dok umah jer, x gi memana pun!! Bosan
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, September 17, 2010

Tudung Tiara

Fesyen tudung camner korang pakai raya?
Aku pakai tudung stail camni jer hehehe
Ni jumpa kat SACC mall, then nak match baju tema oren tu, satu shah alam aku cari! Last pi jalan TAR baru jumpa!
Ada selai lagi warna merah makngah...
Gambar raya dlm kamera, card reader ayra celup dlm milo, so tunggu!
Tuh jerlah best letak gambar BB free kan hari-hari mari


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Raya Eid

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, September 7, 2010

Char Koew Tiau Kerang satu............

Kerang atas darah babi

Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin

KUALA LUMPUR: Penggemar kerang dan selalu membelinya di Pasar Chow Kit, di sini, patut berfikir dua kali untuk membeli makanan itu berikutan penemuan mengejutkan pusat memproses kerang yang didapati berjiran dengan pusat penyembelihan daging babi di pasar berkenaan.

KOTOR...dua peniaga kerang membungkus kerang berhampiran lokasi  penyembelihan daging babi   di pasar Chow Kit.
KOTOR...dua peniaga kerang membungkus kerang berhampiran lokasi penyembelihan daging babi di pasar Chow Kit.
Penemuan itu dikesan selepas sepasukan pegawai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) menjalankan pemeriksaan mengejut di pasar Chow Kit bagi mengenal pasti peniaga yang melakukan kesalahan mengikut hukum syarak.


Dalam serbuan kira-kira jam 5 pagi kelmarin, tiga peniaga kerang sibuk membungkus longgokan kerang dianggarkan seberat lebih 50 kilogram yang ditaburkan ke atas lantai pasar berkenaan.


Bagaimanapun, agak memeranjatkan apabila kerang yang mahu dijual kepada orang ramai itu didapati hanya kira-kira dua meter dari daging babi yang belum dilapah dan berdarah.


Sumber Jakim berkata, babi terbabit yang sudah dipotong dua dikesan baru dihantar pembekal ke pasar berkenaan sebelum diletakkan di atas kerusi batu di pusat menjual babi itu bersama bahagian organ lain antaranya hati dan limpa.


"Bagaimanapun, darah haiwan berkenaan mengalir dan membasahi lantai yang digunakan peniaga kerang untuk meletakkan kerang di kawasan berkenaan.


"Apabila ditanya, peniaga kerang terbabit seolah-olah tidak mengetahui ia perbuatan yang boleh mengundang rasa kurang senang pengguna Islam. Peniaga berusia 50-an terbabit mendakwa kerang berkenaan hanya perlu dibersihkan dan dijual kepada pelanggan di pasar berkenaan," katanya.


Menurutnya, lokasi memproses kerang dan pusat penyembelihan daging babi terbabit yang terletak di tempat sama dianggap tidak strategik dan boleh menjadi haram dimakan sekiranya berlaku percampuran antara air atau darah khinzir dengan kerang yang diproses.


Sementara itu, Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk Jailani Ngah yang melihat lokasi penyembelihan babi di pasar Chow Kit menganggap kawasan berkenaan sudah uzur dan tidak sesuai untuk dijadikan pusat pemprosesan makanan halal.


Menurutnya, kawasan pemprosesan babi terbabit tidak hanya terletak berdekatan pusat memproses kerang, malah turut terletak bersebelahan dengan pusat penyembelihan dan memproses ayam daging.


SUMBER : HARIAN METRO ONLINE

Monday, August 30, 2010

Salah email da

Ha ha ha
akibat banyak blog
salah email address daaaa
soriii...

tak faham takper
kalau yg sempat baca
salah blog lar

Thursday, August 26, 2010

Bercakap pasal tahi.. ada yang boleh makan

Rupanya
ada taik yang boleh dimakan
1st time dengar..
tu pun..
aku dapat dari facebook
so google lar..



Kuih tahi itik merupakan sejenis kuih yang popular di pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu. Ia merupakan sejenis kuih yang dibuat menggunakan telur dan disira panas dalam air gula. Ia dibentuk bertempek-tempek seperti tahi itik, menurut cita rasa pembuatnya.

Biasanya kuih tahi itik dibuat serentak dengan kuih jala mas atau kuih pauh dilayang, kerana kedua kuih tersebut menggunakan kuning telur, sementara tahi itik menggunakan putih telur.

Kuih tahi itik disediakan dengan menggunakan putih telur yang telah diasingkan dari kuning telur. Selepas itu putih telur yang telah diasingkan itu akan disira dengan dimasak dalam air gula pekat dengan dituang sedikit demi sedikit bagi menghasilkan bentuk akhir. Biasanya kuih tahi itik tidak dibentuk dalam bentuk tertentu kerana ia pada kebiasaannya hanyalah kuih sampingan kepada penyediaan kuih lain.

Kuih tahi itik biasanya tidak banyak dijual secara meluas dan kerana pembuatannya bergantung kepada ada putih telur atau tidak yang biasanya merupakan sisa dari penyediaan kuih jala mas dan seperti dengannya. Kuih tahi itik biasa boleh didapati di pasar, pasar minggu, dan pasar tani pada musim-musim tertentu seperti musim cuti sekolah, ketika banyak majlis perkahwinaan diadakan.


so wikipedia pun ada penjelasan..

he he he..sedap ke??






Tuesday, August 24, 2010

Milo Ais Dinosour

Baru Tahu
Ada minuman macam nih
nama dia MILO AIS TABUR
or MILO AIS DINOUSOUR!

giler ar..
sedap nampak
kalau minum nih
mau tak berak sebulan

Korang nak??
aku nakkk..
kat mamak ada tak eh?


Nak mula belajar memasak!

Mungkinkah selepas ini..
Aku dah kena belajar memasak kat MakcikRehan atau OLI
Or dah kena pi kelas2 memasak...
Mostly.. tempat2 favourite aku
Dah tak halal!
Pappa Rich one of my feveret..nasi lemak kari ayam!
Allah..ampunkan aku..!
Baca email kat bawah



Jumaat, 2010 Julai 30

Jejak Dakwah Lapangan Ust. Halim". Operasi Pappa Rich Restoran,


Laporan Ustaz Abd. Halim Zakaria

PUM (WIL)/UNGGAS-LANDAS KL /Pejalar PhD, Jab. Dakwah & Pembangunan Insan, UM.



 


Kuala Lumpur, Khamis, 29 JULAI 2010 -
Rentetan kisah benar dalam "Jejak Dakwah Lapangan Ustaz Abd. Halim". Operasi Pappa Rich Restoran, 23b Julai 2010, Kepong Prima, Kuala Lumpur.



Bila tersebar sahaja berita di media massa mengenai ayam yang tak sembelih dan penyalahgunaan LOGO HALAL, ramailah yang memberi pandangan tentangnya. Namun mereka (orang Islam) tak pernahpun merujuk kepada Al-Quran dan Hadith Nabi saw. Maka kita tidak beriman dan mengikut surahan dan peringatan Nabi saw di Khutbah Yang Terakhir, antara sabda Nabi saw; "Berpeganglah kamu kepada al_quran dan SunnahKu, nescaya kamu tidak akan sesat". Oleh kerana kita tidak endah akan suruhan Nabi maka banyak penyelewengan dari berbagai aspek melanda umat Islam kini, khususnya di Malaysia.

 


Kalau saudara seislam semua nak tahu, logo HALAL yang dala gambar tu bukanlah logo HALAL JAKIM yang terkini, dah bertahun pihak JAKIM mansuhkannya. Pentaulihan HALAL hanya diberi oleh pihak JAKIM dan bukan daripad agensi-agensi swasta seperti yang dipakai oleh Restoran Pappa Rich ni. Sijil HALAL ni tidah sah dan orang Islam ditipu sekian lama.





Sedangkan ia amat meragukan, apatah lagi tempat yang kami buat pantauan (premis penyembelihan) di Jinjang Utara, Kedai Kim Foog Trading, kami dapati tercatat dalam resit belian pada Jun 2010 ialah Restoran Pappa Rich, bernial RM4,623.00 sehingga 10hb Jun 2010. Kami tak tahu Restoran Pppa Rich yang mana, tapi bagi memastikannya kami buat operasi HALAL. Pada pagi Jumaat 23hb Julai 2010, sekitar jam 10 kami buat inspection di segenap penjuru restoran berkenaan. Turut hadir beberapa kakitangan dari JAKIM, Ustaz Amri, JAWI Ust Fatah, Jabatan Hal Ehwal Pengguna, saya sendiri PUM (wil), bagi mendapat pengesahan mengenai perkara tersebut.







Ini satu lagi kes, restoran kat PUDURAYA, tepi Mayban, yang menggunakan Sijil HALAL yang tak sah dan dimiliki oleh orang India. Malahan di penjuru atas kanan restoran tersebut ada "menderam"@ pelaris Hindu, supaya ramai pelanggan datang.



Ramai orang Islam ke sana ustaz perhatikan. Siapa pedulikan, firman Allah swt dan sabda Nabi saw;


Firman Allah:



 


"Dan makanlah dari rezeki yang telah diberikan Allah kepada kamu iaitu yang halal lagi baik.
(al-Maaidah: 88)



 


Rasulullah bersabda:



 


" Yang halal adalah jelas dan yang haram juga jelas, tetapi di antara keduanya terdapat juga perkara yang belum jelas (syubhah) yang tidak diketahui oleh kebanyakan manusia, dan lebih baik dijauhi."
(Riwayat: Bukhari dan Muslim).



 


Hadis Rasulullah S.A.W.

"Sesungguhnya Allah S.W.T. mewajibkan untuk berbuat baik terhadap sesuatu, oleh itu jika kamu membunuh, perbaikilah cara membunuhnya. Apabila kamu menyembelih maka perelokkanlah cara sembelihannya serta tajamkanlah pisaunya untuk memudahkan penyembelihannya."
(An-Nawawi, Sohih Muslim)










 

Ayam yang diletakkan di bahagian luar belakang restoran tersebut. Fikirlah kalau anjing selongkar, bagaimanalah keadaannya. Kita pula makan! Sabda Nabi saw:

 

"…Ingatlah bahawa dalam tiap-tiap badan itu ada segumpal daging, apabila ia baik, baiklah seluruhnya dan apabila ia rosak, rosaklah badan seluruhnya, ingatlah iaitu HATI".
(HR. Bukhari dan Muslim).

 

Tak lama lagi Ramadhan akan muncul, makan segalanya terdapat di pasar/bazaar Ramadan. Kebanyakkan dari ayam. Nasi ayam (memang ayam), sup ayam, ayam percik/bakar, sosage, nugget, nasi goring ayam, mee hailan dll. Semuanya ada ayam.

 
 


Renungilah hadis di atas, siang hari kita berpuasa, malam kita banyak beribadah, takut apa yang Nabi saw. menyembut "ramai yang berpuasa, tetapi sekadar dapat lapar dan dahaga", sebab makanan yang tidak halallan thoiyyibah. Doa yang kita pohon tidak diterima dan tidak diangkat ke langit, juga tidak dimakbulkan Allah swt. disebabkan HATI/seluruh rohani dan jasmani kita kotor. Kita makan bangkai, kita banyak berpegang kepada perkara-perkara syubhah yang akhirnya medorong/melakukan kepada yang haram. Sabda Nabi saw;

 
 


"…barang siapa yang menjaga dirinya daripada perkara-perkara syubahah sesungguhnya ia bersih dalam agamanya dan kehormatannya, dan barang siapa terlibat dengan syubahah nescaya terlibatlah ia dalam melakukan perkara-perkara haram…"
(HR. Bukhari dan Muslim).

 
 


Firman Allah swt; Al-Maidah 3.

"diharamkan kepada kamu (memakan) bangkai (binatang Yang tidak disembelih), dan darah (yang keluar mengalir), dan daging babi (termasuk semuanya), dan binatang-binatang Yang disembelih kerana Yang lain dari Allah, dan Yang mati tercekik, dan Yang mati dipukul, dan Yang mati jatuh dari tempat Yang tinggi, dan Yang mati ditanduk, dan Yang mati dimakan binatang buas, kecuali Yang sempat kamu sembelih (sebelum habis nyawanya), dan Yang disembelih atas nama berhala; dan (diharamkan juga) kamu merenung nasib Dengan undi batang-batang anak panah. Yang demikian itu adalah perbuatan fasik. pada hari ini, orang-orang kafir telah putus asa (daripada memesongkan kamu) dari ugama kamu (setelah mereka melihat perkembangan Islam dan umatnya). sebab itu janganlah kamu takut dan gentar kepada mereka, sebaliknya hendaklah kamu takut dan gentar kepadaKu. pada hari ini,…"



Sabda Nabi saw dalam hadis yang masyhur;

"Setiap daging yang tumbuh hasil dari yang haram, api nerakah yang lenih utama baginya".

Maka bertakwalah dengan sebenar-benar taqwa dan berpeganglah kepada al-Quran dan Sunnah Nabi saw. nescaya kita tidak tergolong bersama orang-orang yang sesat, mengikut jejak langkah syaitan… al-Baqarah 168.

 


"Wahai sekalian manusia! makanlah dari apa Yang ada di bumi Yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan; kerana Sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh Yang terang nyata bagi kamu."



Lalu, tanpa kita sedari kita menjadi penghuni neraka, terutama mengenai soal perkara-perkara yang bersangkutan dengan SYIRIK. Akhir kalam, SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK, mogo kita diampunkan Allah dari segala dosa-dosa yang kita lakukan, insyaAllah.


Di bulan Ramdhan ini, pihak berkuasa JAKIM member kelulusan HALAL kepada setiap hotel-hotel untuk menyediakan juadah berbuka puasa HANYA SEBULAN, namun banyak penyelewengan yang berlaku, terutama hotel-hotel milik orang kafir. Alangkah baiknya zaujah/isteri kita yang masak, alangkah baiknya ayam kita sembelih sendiri dan proses sendiri, tak sampai 20 minit pun untuk seekor ayam. Kita yakin, dagingnya sedap dan HALALLANTOYYIBAH. Doa dan masakan iasteri-isteri Solehah akan lebih diberkati dan kita dijauhi Allah penyakit-penyakit kronik yang berbagai akibat makanan tidak HALAL.. Pahala makan isteri masak, pahala makan bersama keluarga jauh lebih besar dan afdalnya dari makan/beli diwarung-warung tepi jalan atau pasar malam/pasar juadah ramadan.

 


 
Temuilah ana, Ust Halim. Pada 7hb. Ogos 2010, jam 8.30pg-5ptg.

di Masjid Bukit Aman, KL. Seminar "PEMAKANAN DAN PENYEMBELIHAN HALAL",

anjuran Bahag. Khariah JAWI dan Masjid Bukit Aman.

Terbuka kepada semua muslimin dan muslimat, dalam usaha kita

mencari keredhaan Allah melalui ILMU.


 

SAMPAI-SAMPAIKAN BERITA INI KEPADA SAUDARA SEISLAM, BESAR PAHALANYA. UNTUK SEBARANG KEMUSYIKILAN HUBUNGI :


USTAZ ABD. HALIM ZAKARIA (SMS/EMAIL 012-6625681 email
ahalimzaa@yahoo.com). ATAU jenggok-jenggoklah blog; www.urusetialandas.blogspot.com.
WASSALAM

 

Friday, August 20, 2010

Mc Donalds Adalah Halal..

AMARAN : ENTRY NI TAKDER KEPENTINGAN POLITIK ATAU TAK DA BAYARAN ATAU MAKAN PERCUMA

Sekarang ni tengah kecoh PASAL
Mc Donalds tak halal,
Pasal daging tak di iktiraf oleh JAKIM
sana sini berblog tentang itu
status FB pun sama

Oleh itu aku yang korang memang tahu
suka MC D
berusaha mencari kebenaran
cecehhh...

Pada pukul 3.04PM 20/8/2010, saya telah call pihak JAKIM di no :TEL : 03-83150200
Dan bercakap dengan CIK SUE - dan beliau telah menjelaskan ISU MC DONALDS TELAH LAMA SELESAI< DAN MCDONALD ADALAH BERSTATUS HALAL.

ALHAMDULILLAH!

ok so kawan2.
malam ni boleh berbuka ngan BIG MAC

btw.. surat tu diemail oleh MANAGER MD kepada aku..
untuk kesasihan..

catatan : OTWC confirm lar tak halal..dah jumpa kaki katak and dah masuk berita siap saman menyaman ok.. yang tu confirm tak HALAL (btw aku dulu selalu minum kat OTWC ice blended dia terbaik, tapi ada kaki katak lar pulak dalam mee kicap tuh)


Teringin wei!

Walaupun dah nak masuk 10 hari berpuasa
aku tetap terliur
kalau tengok makanan
yang korang tepek dalam blog
korang kejam tau
kejam ngan orang yang berpuasa
yang golongan macam aku
yang lemah iman nih
mencecer air liur
citer lar pasal lain
pasal kasut raya ke
pasal baju raya ke

meleleh air liur ni tau...
tapi sempat telan lah

hu hu hu

Balik ni nak cari

  1. Brownies walnut - Secret recipe
  2. Ayam Percik - Pasar poser
  3. Karipap Sardine - Pasar poser
  4. Onion Rings - A&W Kat taman connought
  5. Bubur Lambuk Kaler Putih - Pasar Poser
  6. Kuih Lopez - Pasar Poser

hah tuh jer lah setakat nih..


Thursday, August 19, 2010

Menanggung Kerja Orang

Esok start replace orang gi beranak
Honestly aku cakap
Aku tak happy
Tapi apa choice aku
Bos sendiri pun tak boleh nak backup
Aku cover bukan keja yang sikit-sikit
tapi keja yang besar-besar

tak ada bayaran pun
langsung walau sesen
kalo gomen
ada elaun tanggung kerja kan
ini langsung tak ada

alasan si rambut dawai tuh
"we not practise"
padahal sebelum ni
diaorang plan nak amik temp staff
ini lah nasib ku

korang pernah ganti kerja orang?
ada bayaran?
mesti ada kan..
korang buat dengan ikhlas?

sedih!
biler lar nak dpt offer kerja yang aku suka..

Wednesday, August 18, 2010

Tak dak lagi dah..

For Clarification
He he he
Atas sebab-sebab tertentu
dah habaq lama dulu..
maybe korang tak perasan kut

Blog ni no longer..
Tida akan bercerita tentang ayra..
nak tau tentang ayra mai tanya direct..
he he he
tanya aku jer
jangan lak bg alasan nak call beckham nak tanya pasal ayra
aku bakar blog korang he he he
(Aku penjeles terkuat)

Ok itu jer lah..
jadinya blog ni boleh citer/komplain apaer2 jer tau tau






Tuesday, August 17, 2010

Senarai Tak puashati

Blog ni
kalo takder citer komplain tak sah kan
nak tukar tajuk blog lar
BLOG COMPLAINT
Tuan BLOG tak reti bersyukur
he he he
(mengata diri sendiri tak salah)

Anyway nak complaint nih :

  1. Dah dpt email tak leh main FB waktu opis some1 is monitor, benci
  2. Tak der call / offer dari last company tuh - sedih
  3. Baju raya belum siap, tadi call dia cakap orang tu lom masuk lagi - yer ada byk masa lagi tapi biasalah aku nak cepat ajer
  4. Ayam golek yang biasa diaorang jual bulan pose tuh - tahun ni tak nampak bayang pun
  5. Aku kena ganti orang maternity leave - tapi takder apa2 bayaran...si KAP LAM YA NGA tu cakap..they not practise to pay ..hotak dia!
  6. Nasib badan tak pandai masak, beli lauk kat pasar ramadhan sumer rasa mcm masak ngan kaki - nasib badan
  7. Sebelum berbuka semua nak makan, - tapi boleh masuk sikit ajer pun so biler esoknya asik teringat2 makaTnan semalam
  8. balik kui 430 pun, jalan jem
  9. pagi-pagi nak datang kerja sekarang asik jem jer jalan langat - cheras - pj hu hu hu,
  10. biler reply dari celcom ke facebook asik masuk ke inbox orang , so orang assume aku nak hide, nak flirt, ada orang marah - haih nak kena exxplain sorang 2lak..

cukuplah complaint seploh tuh, esok kang takder update lak..

Monday, August 16, 2010

Belajar menerima ketentuannya..

*Update terkini..
Agaknya beckham baca kut blog nih, ari sabtu nak keluar umah
aku tegnok kasut crocs dah tergantung cantek jer.. dah cuci berkilat2
he he he
takder can ler nak beli baru..


Cerita terkini,
Semua orang tahu (orang yg baca blog ni lah)
Aku nak sangat tukar kerja
Dahpi interview sana sini
And alhamdulillah semua tempat aku pi
semua dapat..
tapi.. unfortunately aku reject atas sebab2 munasabah..

last 3 weeks
aku ada pi satu tempat nih (misi belum berakhir)
dah pi 2nd interview
aku memang berharap sangat dapat keja nih
sebab KALI INI
aku bertekad nak tukar kerja
aku dah tak tahan lar
orang soh bersabar
tapi dah tak tau camner nak sabar

Tapi.........
until today
tak ader orang call pun utk offer keja kat situ
so aku anggap tak dpt lar tuh
selalunya camtuh lah
yang aku nak selalu tak dapat
tapi kena bersangka baik kat tuhan..
Dia tak bagi sebab dia merencanakan yang lebih baik untuk aku kan?
so aku ni manusia
sikit sebanyak merungut
tapi aku belajar
belajar redha dengan kehendakNYA
semoga..
ada yang lebih baik lepas ini

OK tu jer la
luahan hari senin

Update terkini: INNA MACARENA DAH SELAMAT MELAHIRKAN BABY GURLZ SEMALAM..


Friday, August 13, 2010

Kasut dan Kepam

http://76.my/UserImages/Items/1007/15/cwa@2.jpg
CLARK IN RED

http://0.tqn.com/d/shoes/1/G/i/s/dr_scholls_shoes.jpg
SCHOLL IN RED



Kasut crocs aku dah kepam
Dah setaun dah
Last year beckham beli
during nak raya
dia belikan aku kasut raya crocs
sebab...
selalu balik kg
pakai kasut 4 inci
mesti terbenam heel tu dalam tanah
jalan pun terkedek-kedek
penuh nngan tanah biler naik keta..
(nak bergaya sangat kan hambikkk)


So tahun lepas pakai crocs
senang jer..
main sarung and comfy
orang belum masuk umah aku dah start makan..
(maksudnya masa pakai kasut heel nak kena bukak tali2 sumer)

tapi sekarang kasut tu dah KEPAM (alasan jer padahal leh cuci)
pi sana sini
aku heret Crocs ajer

so now..
tengah cari yang baru untuk raya
he he he
korang decide kasut raya apa?
yang ada heels ke
atau sandal ajer?

pesanan: lepas beckham dah beli Crocs tuh, pi jalan TAR..tengok-tengok ada jual sepasang RM15 ajer..dia mcm nak nanges jer aku tengok he he he
raasnya clark n scholl takder kutkat Jalan TAR tuh?


Thursday, August 12, 2010

Rajin ni tak macam selalu

Memang nafsu
semalam kan
beli chicken wing 5 bijik
kengkonon nak makan nih
waktu bebuka
dah berbuka
aku makan mihun goreng angsung terlupa nk makan
ekceli bukan terlupa
kenyang dah nak makan

then terus tido
pagi tadi sahur panaskan tu + goreng telor ajer lah
tapi pandang sebelah mata chicken wing tu pun tak nak!
rasa tak lalu
so beckham ajer yang habiskan..
ni skrang nih
tengah dok tringat-teringat ajer
bengong betui..

ni ha lah
chicken wing jenis camnih kat pasar poser tuh
bukan chicken wing KFC or PIZZA

http://farm4.static.flickr.com/3135/2824353290_5e9a63b551_o.jpg

Source Piccies: Diyana Photog.. ada website tuh ha

Bulan poser tetiba jadi rajin update blog
pasal per
pasal tak leh ngumpat
pasal byk masa
pasal nak abihkan masa

hiks..

Tips nak beli designer bag online

Lagi satu nak tambah
kalau tetiba jer baru tau dia baru balik bandong
Tetiba nak letgo bag LV original

Sila lar pikir patploh kali ok..
Yer ker original tu
unless ada resit. ada paper bag apa sume ntah tuh

ok sekian

Biskut LUtut pun sodap yo

Sejuk2 kat opis nih
Rasanya kalau dapat biskut lutut nih pun
Sodappp sehingga menjilat jari
kalah KFC and MEKDi

bulan pose ni
nak makan pelik2

http://3.bp.blogspot.com/_I3-5o6LnY2o/R8OUT5oCd7I/AAAAAAAABSw/2uaZ39sbac4/s400/izzat+006.jpg

SOURCE PIC: GOOGLE

Bangkit Sahur

Semalam sempat
Goreng telor ajer
Lauk lain panaskan dalam microwave
Tit tit..

He he he
Cadangnya nak buat
ikan bilis cili goreng kicap..
Tapi tak sempat lah
kui 5..baru bangun
terbabas...

letih betui!
macam tak pernah puasa ajer
padahal bukan buat apa pun kat opis
setakat main YM/FB/FILING/PHOTOSTAT SIKIT/TAIP SURAT/ANGAKT CALL..
apa yang letih pun tak tau lah..

ingat semalam nak cari lasagna
pi pasar poser tuh
HARAM langsung takdak..


hari ni nak makan kuih lopez lah
sedapnya!

Wednesday, August 11, 2010

Entri Ilimiah di bulan posa..

Dividen ASW 2020 tahun 2010

Dividen asw 2020 untuk tahun 2010 adalah 6.35% untuk tahun kewangan berakhir 31 Ogos 2010. Jom tengok
track record fund PNB ini:

2007 - 8.00 %
2008 - 7.00 %
2009 - 6.30 %
2010 - 6.35%

Best tak? he he he..
sib baik tak kuar letak kat BAG..
kalo tak ..
tak merasalah

cara pengiraan.. korang darab duit saving dengan percentage nih.. kalo tak dpt gak..bw jer buku gi update kat bank/post opis he he he

FYI: kuota utk Bumiputera ASW dah abih tuh.. tak sangka orang melayu kaya2 kan.. bagus!

Tuesday, August 10, 2010

Hampir terjebak membeli online yang murah, yang dikatakan ORIGINAL

There are many fakes floating around eBay and other websites. Many claim to be authentic Louis Vuitton bags but most are actually not. Research the brand and become familiar with what makes a Louis Vuitton so special. An authentic Louis Vuitton bag has the following characteristics:


  • Louis Vuitton bags are very expensive. They are made out of expensive materials such as boa, crocodile, lambskin and camel skin. Fakes are made from pleather and vinyl and feel rough and stiff. A real Louis Vuitton is smooth and feels soft. The trim is done is Vachetta and will tan naturally as the bag ages. Most fakes are done in a light tan trim or a fake aged trim that will not change with age.
  • Since authentic bags are expensive, if the price seems very low then the handbag probably is not authentic.
  • Louis Vuitton stitching is done perfectly. You will not see loose threads or ends on an authentic Louis Vuitton bag.
  • Monogram placement is done carefully and is consistent on pieces. It will not be crooked or cut off. It will look the same on each style of bag.
  • Louis Vuitton does not discount, have outlets, sell wholesale or have their products in open air markets.
  • Tags are never attached to a Louis Vuitton bag. They may come with tags, but they are simply placed in the purse or dust bag.
  • If the bag in question is a style that cannot be found on the Louis Vuitton website, then this means that the bag is fake. There are not new styles coming out every season.
  • The hardware used on the bag is also an indicator. Fake bags will often have painted gold plastic whereas an authentic will have gold or brass metal hardware.

source from HERE

1 daripada 100 sebab..

Ekceli..antara salah 1 daripada 100 sebab naper aku nak resign!


I say:

smlm dtg keja... tak bfast beli roti kat KING = RM 5.40
pehtu lunch, gi makan besar sempena nak posa kat Pizza.
amikset lunch yg personal RM7.50
pehtu balik opis.. google jobstreet/facebook/ym/meebo/utube..
boring...
pehtu tgk2 jam..
pehtu tunggu2
lambat tui kui 530
pehtu google lagik
pehtu dh kui 530
pehtu balik..

lady21stcentury says:

wuihh...

I say:

dgr hotfm..
lepas tu jam..
lepas tu smpai umah
ayra tido..

lady21stcentury says:

kira2 dpt chat dgn akak n kwn2 len dpt ar ko buang2 masa eh..

I say:

akak diam jap leh tak?
pehtu..tgk mak masak nasi goreng
pehtu ayra bangun..
pehtu mama bg suprise
dia g soping pre-raya (dia kata bulan posa tak nak soping)
dia beli ariani..
ada sales RM25 free 1..
pehtu..
tunggu amie balik
mandikan ayra
makan nasi goreng ngan amie
basuh pingan
pehtu kemas2 beg
memula mama soh ayra tido umah ma
pehtu amie racun2 ayra nk bawa g kedai
pehtu ayra ikut balik
pehtu pi petronas beli coklat
pehtu smpai umah
siap2 ayra, basuh botol susu + mandi...sumer
pehtu tido..
abihhhhh
rutin gila!

hi hi hi..ok berupdate

Thursday, August 5, 2010

Tak geram dah..

Pikir yang baik- baik ajer..
Pikir yang indah2 indah

Dia Gemok Hitam
Aku tak berapa gemok tapi hitam gak lar

Dia pendek
aku tinggi 162cm

Dia pakai skirt nampak peha besar
aku dah tak pakai skirt pendek..so tak nampak dah peha besar

Dia tak pernah pi overseas
aku pernah.walaupun indon / thailand n spore ajer (sekangkang kera dari malaysia)
tapi atleast pasport aku berchop

Dia takder keta
Aku ada keta walaupun kecik ajer

Dia dok umah flat
Aku duduk umah mak ha ha ha lagi heaven kan?

Dia buat macam tu sebab dia takder life
Aku ada life, ada orang sayang aku..

Dia pakai bag tak der jenama
Aku pakai beg jenama ELLE ajer.. walaupun bukan LV

Dia pakai phone nokia yg kalau tinggal kedai makan pun orang tanak
Aku ada sony eksen..walaupun takder Blackberry / Apple

Ha cukuplah..
dulu..
so.. tak geram dah..

Thanks.. kak ida..

Geram lagi

baru khamis dah start geram semula
Go to hell lah!!!
sekarang ko pi cakap satu ois
aku kuat marah kan?

ha ko memang nak tengok aku marah!
tunggu ko tunggu!!

geram!

Tuesday, August 3, 2010

mengharap if dapat

Lagi 4 jam..
leh lar berangan-angan nak berbuka apa..

perkara pertamat terlintas

http://3.bp.blogspot.com/_gY5oZBB5ato/S9rkAERGbhI/AAAAAAAAAFA/I0LVWpJd9eg/s1600/15898496.jpg

Pehtu nak cempedak goreng

http://3.bp.blogspot.com/_-xYsrSFl2dw/SbnMEjLdVoI/AAAAAAAAArc/9H2N0j3zbic/s400/IMG_5091.JPG

adusssssssssss
tak tahannn
ok bunuh diri sendiri

tak mampu nak teruskan update lagi
banyak yang terlintas di hati

Masih berjuang

Masih berpuasa..
semalam dah selamat satu hari
kalau hari ni selamat sampai ke MAGRIB
ada lagi 2 days to go..

masih tak berani bukak blog Makcik rehan (terutamanya)
blog lain2 pun bukak sikit2
takut terserempak dengan makanan he he he
apa punya alasan lar kan?

aku ni bab poser
memang lemah
lembik giler
masa dulu2
waktu sekolah
memang selalu ponteng
balik umah minta nasi..
masa kat boarding school
ponteng gak..
kali ni ..siap ajak member2 ponteng
makan biskut merry + air coke
tapi bila time berbuka
aku yang awal2 kat dewan makan
ha ha ha
MAZA ko ingat tak??

sib baik
aku akil baligh lambat
tingkatan 5
so tinggalkan poser tu leh dimaafkan lah kan?
yer ker?
entah lah..



Friday, July 30, 2010

Sepatutnya hari ni tak payah marah,. tapiii...

Bengang giler nih,
Ok since blog ni bukan lagi berkisar pasal Ayra
Boleh aku nak lepaskan geram sesuka hati..

Hari ni jumaat,
sepatutnya aku takder marah2
tapi aku hari ni baru jer lepas bambu orang
sorang minah kaki ampu dan bodek nak mampus nih..
geram betui, bukan geram ajer
memang darah naik kat kepala dah..

Ok begini ceritanya
seat back, mkn popcorn ngan coke tuh .. he he he
ok tak lawak,

Tadi aku kuar kejap dari opis kui 930, btw aku dah inform boss aku dah..
by sms, sebab aku nk ada black & white,
walaupun kalo verbally if anything happend aku ada bukti..
so aku pun keluar seperti biasa...

masa nak keluar tu
aku lalu depan meja betina kaki ampu / bodek bos lidah bercabang tuh.. gila kuasa tu
aku siap ckp.. i kuar kejap byee..
dia pun hangguk kepala senyum2

lepas satu jam aku pun balik opis
korang nak tahu..
kecoh satu opis cari aku
sebab apa kecoh?
si betina kaki ampu ni..
sudah masuk bilik bos aku
kecoh2 cari aku

CAKAP KUAT  - KUAT CAMNIH
"where's AYZAN, customer is looking for HER"
bangsat tak korang rasa????!!!!!
cakap kuat2.. macam tu padhal
dah memang dia tau aku kuar
so sumer orang cari aku..
dan DIA..konon2 nak bagi tau bos aku lar
AKU MIA = missing in action...
BABI tak korangn rasa???!!!

then.. biler aku tahu camtuh
aku pi serang dia..
aku cakap
HEY ASSHOLE (AKU panggey nama dia lar he he he ) I DAH BAGI TAU U I KUAR KEJAP KAN..
lepas tu dia cakap..
why u nak marah2 nih.. (bangsat kan??)
aku ckp lar.. yang u pi bising2 cari i dalam bilik bos i tu buat apa?? apa yang urgent? why u tak amik messege??
lepas tu dia cakap sorang2 kat tmpat dia (bahasa dia lar.. keneeekekeennnnaananananaayennaadee
apa dia aku tak tahu lar dia maki aku ke apa ke..
dia ckp.. i tanya sebab ada byk phone call for you..
i tot u dah balik opis..
korang rasa babi tak?? jawapan dia??
aku jawab balik.. u memang sengaja cari hal kan??
lepas tu dia diam..
lepas tu dia ckp kat budak department aku
AKU KUAT COMPLAINT
bangsat!!!
eee geram
ok lah dah tak leh nulis..
gerammmm
tu jer lah geramm!!!

ok semasa menulis ni , aku tekan2 keyboard ni dengan kuat..
sian keyboard..
ok tuh jerlah
dah abih..
popcorn korang dah abih ke?

Thursday, July 29, 2010

Titik Peloh

Belum decide..
tapi kalo pikir logik
kalau beli gadget
beckham soh pakai duit hasil tetek peloh sendiri
maknanya satu sen pun dia tak sponsor
kalau beli gadget
kurang2 aku just tambah 1-2ringgit ajer
buat beli casing ke
buat beli phone keychain ke..
yang lain dari tetek peloh dia ...

so..
duit simpanan
setakat ini yang betul2 dari tetek peloh aku
dah susut ke RM50 ajer
huang huang huang
selebihnya
dan mencampak ke Singapore ari tuh

kat singapore aku dah memperdaya beckham
beli sunny
dua lak tuh
satu utk aku
satu utk dia..
aku ckp murah ajer
256... dia inagt 256RM ha ha ha
sekali 256SGD, tapi berbaloi ar
2 sekali ok
brand = braun buffel for me and lacoste for him..
itu jer pun yang aku beli
yang selebihnya memang abih kat Unversal Studio & Sentosa Island tuh

ini semua untuk ayra
sempena birthday dia ari tu 2 tahun
duit bajet utk buat party dia
tapi sebab tok ma tak kasi buat..
adalah (sebab2 yang teterntu)
so duit tu kami laburkan ke kota singa sana..
berbaloi memang berbaloi lar

Ayra nangies nak bawa bailk SHREK gemok tuh
terhoyong hayang orang daalam tuh..
Ayra nanges masa tgk 4D movie .. sebab takut depan mata kann..
Ayra jerit2 happy dapan jumpa KUNGFU PANDA...

eh terlebih sudah citer pasal ayra..
ok larh.

yea update secara banyak hari ni..

Macam mana?

Macam mana korang update secara banyak2?
Banyaknya idea korang kan..
share lar sikit..

aku buntu,
kalau takder apa2 berlaku
memang takder idea jer ank tulis blog
tapi Income NN nak juta-juta macam orang lain..
Paling kagum ngan OLI dia boleh update sehari 88 kali (perli nih)

he he he




iPad



Anyway ... abaikan posting kat bawah..
Tu test n error..
Ni nak tanya PERLU tak?
He he he duit sendiri pehtu nak tanya orang lak kan

Beckham..
kalau bab gadget..
dia tak soal banyak,,
dia kata GAdGet .. long lasting n worth iyoo lah tuh

tapi..kalau minta yang bawah nih..
buat tak layan
and paling kejam..
dia soh aku kuar duit dari tetek peluh sendiri..

http://www.luxuryskymall.com/images/gucci/gucci_sukey_black_2.jpg
SUKEY GUCCI - ini kak KV yang minat


http://www.counterfeitchic.com/Images/Louis%20Vuitton%20Speedy%2030.jpg

LV = LV = patploh kali dok cakap pasal LV nih..
tapi belinya tak pulak...


sebenarnya..
nak tanya mana berbaloi

kuar duit beli gadget?
or kuar duit beli bag tangan?

Ehh.. best tak?
cuci mata di pagi khamis
itu jer lah..
yeaaa
update 2 kali sehari
aci lar kan

walaupun tak berilimiah langsung..

Perlu tak?




 

DG Smart Plan™

 
  RRP RM 1,999  
 
12 months

contract
RM 1,649  

24 months

contract
RM 1,299