Saturday, June 13, 2009

Minta Tolong dan Tips

Sekarang Ayra sangat pandai
PANDAI mengemas..
Mula-mula dulu
dia sepah aku terus kemas
sekarang tak larat nak layan
Aku biar jer dia sepah sana sini
pasalnya aku say NO NO NO NO
dia wat donno..
agaknya dia ingat NO is DONNO!!
aku cakap JANGAN
Dia wat BOLAYAN..
Heh!
Apasal aku tengok anak orang lain behave jer?
Kalian cam aku gak ker?
Ke anak kalian behave sekali
Please ajarin aku..
camner?
Kalo gi umah orang..malu arr camnih
Then kalo org datang umah pun malu gak
umah lebih teruk dari tongkang pecah..

NI kerja dia, kreatif sangat..bila aku tak kemas..
dia tak kacau dah tempat nih..


lepas kena jentik jari (slow jer aku jentik)
dia nanges mcm aku pukul kuat...
sampai meleleh2 air mata..
kalo tok mama tau..
entah2 aku pun kena jentik
nangis lagi teruk dari ayra..heh
Kesimpulannya
Macamana nak latih dia dari tak buat sepah?
Sudi share tips mummy outhere?

12 comments:

rumiza.rashid said...

seronok explore dunia ni.biarla dia sepah2,bnyk bende baru yg dia dah belajar tu..huhu.

selamat menerokai dunia yang indah ini ayra!

Jiey^Mien said...

aiyokk.. takde advise la dear.. tgh menantikan detik ian menyepahkan rumah.. later, i pun mesti merungut gak.. :P

tiara, kasik la email.. nak bls comment.. =)

tulip said...

sama je la dengan nabil.umah bersepah, dah kemas pun sepah balik.. tapi nabil kat umah bole baik sikit. main pun baik2. tapi tak tau la kalau dah pandai jalan nanti..

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

yg nih tadak tips..biar ja lah ayra nak sepah..good gurl tu..
sabaq ja la kita tgk umah semak camtu..
pestu mama dia kena rajin2 kemas balik..:D

mummy_adam said...

hahaha... tip nyer.. akak un buat donno jer.. nnt dia dah bosan, dia xbuat lah.. ;)

YatieJay said...

Uikkss...mcm sama je keadaannya dgn kat rumah akak. CD tu gaklah favourite dia utk sepahkan....tapi si Naufal suka sepahkan majalah gak....

Takdenya tak kasik tips...samaje rumah kita....

Queens said...

rumiza - hu hu hu baiklah

jiey - hahah menyepahkan umah..jiey takper lar ada helper..i ni non ada..hiks..

tulip - nabil pun suka sepah kemas umah eh..hik hi hi

Yana - biarkan jer eh..hopefully takda ar org mai umah waktu umah sepahjt uh

mummyadam - ho ho ho akak pun buat donno eh ok ok

Yatie - kak, so kesimpulannya buat tak tau jer lah biar rumah bersepah hiks...itu tips lar tu kan

Mrs.R @ Emi said...

sama la ngan emily..itu la keje dia..i biarkan je..bila die tdo br i kemas balik :)

Queens said...

Mr R - hah tuh lah.. i pun wt cmtuh..sbb kalo kemas dia pi sepah kalo sepah dia x mo lak tolong kemas hih hi

MamaAimy said...

biar je dia.. dia tecik lg....tgu besar sket br ko ajar dia kemas... biasalah rmh brsepah sket klu ader dak tecik... org phm...

Momma De Licious said...

ni ade tip sikit...utk kabiner, almari yg ade tombol, ikat 2-2 belah tombol dgn getah. Untuk almari bercermin(maybe rak TV= tape cermin atau sentiasa lock okeh..). Remote control,henfon,kamera sorok tempat yg baby tak leh reach.Suiz2, boleh beli suiz or soket cover. meja, perabut berbucu, boleh carik kat econsave or giant, ade jual rubber yg cover bucu2 tajam...biasa lar anak dah pandai lasak. Oh yer..cube ajar sikit camner hubby awak buat gate yg halang anak masuk dapur tu..teringin lar nak buat sendiri..save sikit..huhuhu

Queens said...

Mamaaimy - dari kecik lar kena ajar kan??

Mommadelicious - thankss sgt2 for the great tips..