Wednesday, July 15, 2009

Susu dan Underweight yang merisaukan hati perut mummy

Dulu... (Refer sini)
Hari ini...
Dah 4 hari cuba susu ni (tapi bagi sehari sekali jer bersamaan ngan 2scoop utk 6oz)
Tapi dah 2 hari tak poo poo..
haih...
ok takper tinggalkan citer tuh..
Apa yang merisaukan aku adalah..
semalam bw ayra gi KPJ
Cucuk for 1 year old.
then check apa sumer
ukur panjang/tinggi - OK
ukur lilit kepala - OK
Doc tak puas hati..
bila timbang berat naik sikit sangat
ayra dah 1 tahun..but berat dia only 7.8KG SAJER!!!!!
owh!!!!!
Risau!!!!
Tapi doc cakap..maybe sebab dia x makan ayam/daging semuer
(ayra ni mcm alergic mkn salah sikit naik bijik2 kat badan dia)
so aku hanya selalu bagi dia bubur vegetarian (sampai naik muak budak tuh)
Bubur ayra ada carrot + kentang that's it..
kesian dia..tuh lah pasal agaknya
berat dia naik sikit2..
Dipendekkan cerita yang panjang n havoc
Doc explain kat aku sambil ayra menjerit/meraung kat tepi (padahal doc tak buat apa pun lagi)
Doc suggest soh ayra amik PEDIASURE since dia nyer berat sgt ringan..
So selain MR (mamamencah (kitaorg dh chat2hiks) ada sesiapa blogger lagi
yang anak kalian amik susu nih tak?
Any comment??
Any suggestion?
Inilah susu yang dimaksudkan....


Aku ingat nk amik susu pediasure nih as suppliment food
then campur ngan enfa..
hopefully boleh ar??
ada cadangan? or better idea??
Risau betul lah!!!

18 comments:

wawa said...

sis...don't worry...
nanti boleh refer kat blog aku...esok arr..
aku citer pasal my daughter yg under weight tu...
k...
tak banyak info...but enough..

Elyn said...

kwn i ade bg anak die mnm susu ni. so far ok la.....

e.l.i.s.s.m.i.e said...

ayam pun alergik ker? anak aku aku tengok makin susut gak..ntah u/w ker idak ler tu sebab lama x timbang..next mth tau la :D

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

susu enfa yana mmg ban dah..kalo anak minum susu tu keja muntah ja..anak menakan yana minum susu tu pun badan tak naik..minum pun kurang..(mungkin tak sesuai)

baby yana baru tukaq susu frisolac dari promil..

sangat puas hati susu frisolac tu..anak popo elok dan minum pun banyak..kalo untuk ayra try guna friso utk 1year tu..beli tin kecik dulu..

MamaAimy said...

cian ayra..ringannyer...xpe cuba arr bg pediasure tu... if x ok try susu lain plak...

nanonano said...

huh?
pelik..
mummy punye la peminat tegar ayam mekdi tu,
awat anknye payah sgt nk mkn ayam ehh??
konpiusssss..
:p

azzamoro said...

dengar cerita susu ni mmg bagus. my fren anak dia takmo makan nasik, then doc suggest minum ni. skang okeh sikit aa..

iklan susu ni kat tv pun cumill.. tetibe budak tuh mengecut..keh keh

tulip said...

tiara, dulu masa nabil kene alahan kat badan dia, saya stop bg makan ayam, daging semua, soya pun saya tak bg. tapi doc kata kene bg jugak. lama2 dia ok.
pasal susu not sure. tapi kami penah tanya pakar kanak2 di Az Zahra dia kat the best FM is NAN. Tapi kami tak bg pun nabil NAN. sebab dia sesaui dgn anmum.

PuteriSatu said...

Anak ofismate aku pun minum susu pediasure ni gak...coz anak dia ada problem berat badan... ttapi ok je susu dia ni dia kata... cuma tengok kesusaian ngan baby lah...

tapi betul... klu dia tak nak makan ayam...or daging..kena try n eror kasi gak...lama-lama dia akan ok... cuma kita riso tengok anak kene alergik ni kan.. but tak per...slow-slow...

tak nak po-po tu plak... anak aku dulu... tukar ke Mamil Gold...terus ok...sampai la nih..alhamdulillah...

Jiey^Mien said...

Ian pun baru dpt sample susu nih.. nk kena gigih bg try nih..
=)

DYLA said...

oo ayra 7.8kg ye? tp tak nmpak mcm pun.

dulu sy pun nak beli for inas pediasure ni sbb inas kurus jugak.

tp tak beli2 jugak menengok harganya. skang inas minum enfagrow vanilla. inas mmg bukan jenis kuat makan. tp alhamdulilah, berat dia naik sket la minum enfagrow ni.

cuba bg dia minum air buah, mkn pisang supaya dia tak sembelit.

ma2anis said...

7.8 kg ok.. berat bdn naik kan?!
yang kite risau klu berat turun.. susu pediasure tu elok, try tin kecik dulu lah, tskut tak sesuai..
mia pun cam tu.. skit2 jer naik berat badan tiap bulan.. minum susu dugro. tp skrg, mkn jer kijer dia.. bln depan g cucuk, naiklah kot berat dia..
ape2 pun, janji diorang sihat kan..

~adeQ~ said...

Syameel pun sgt ringan ok...rasa mcm tak serasi je jaga anak badan tak naik nih...aktifnya mcm nak rak....doktor pun dah tak tau nak kata apa lagi...pd kite, asal dia aktif dan makan minum mcm biasa ok kot....hehehehe

eiNa said...

susah kan susu derang nih. mcm kena try n error.. aira baru betukar dr enfa ke mamil gold pasai minum enfa asik berak2 cair jerk..

May Belle Love.....Amelynshaz said...

Anak saya minum susu Enfalac. now dh tuka Enfapro sebab dh 7 bulan. So far, alhamdulillah ok.. tp makan dia cam kurang. Susu dia mnum banyak.. maybe sebab baru sebulan perkenalkan solid food ni.. maybe dia masih dlm stage nak adapt... yg PENTING.. susu kene mnum...

wanie_putra said...

salam perkenalan...wanie punya bb pun g checkup yg 1 thn..dia pun underweight...risau gak...tak tak nak buat mcmana..dia mkn nasi semua tp x byk sgt..kalau ada panduan boleh share...

YatieJay said...

Ala...Ayra 7.8kg aje sebab orgnya kecik molek...takpe kottt....

Akak ada gak kasik naufal minum susu ni wlpn dia ada alahan susu lembu....tapi tak kasik secara kerap. Sehari sekali jek, bila dia dah mula gatal2 dan ruam, akak stop kejap....pastu sambung lagi. Doktor tak suruh pun, tapi disebabkan naufal ni picky eater, terpaksa aku sumbat gak susu ni....

Tiara beli yg rasa coklat....sedap gak....

wanie_putra said...

wanie ada call center pediasure tanya pendapat..dia kat blh campur susu lain...hanya bg 4x sehari 5 skop dan 190ml air...nak try la..najla kecik jer berat dlm 8 kg jer dah setahun pun...risau kan...