Wednesday, July 29, 2009

Latelyu ni ayra sangat.....

Lately
Ayra garang sangat!
Asik jerit-jerit

Situasi 1: Dia tengah kusyuk2 tgk kartun tetiba kuar iklan
nanti dia jerit2 and tunding jari kat remote and bebel2 macam marah kita, kengkonon kitaorg tukar channel..jenuh nk tunggu iklan abih..kalo tak dia marah-marah!

Situasi 2: Merengek2 (mungkin kah sebab nak naik gigi?? then dah pandai request utk bukak upin-ipin DVD..dia merangkak and capai dvd n pas kat aku/tokmama/daddy/tokayah or sapa yg paling dekat ngan dia..then kalo x layan dia jerit2 lagi...

Permasalahannya..
Adakah ini sesuatu yang aku perlu risau..
1- naper dia garang sangat..adakah ini proses pembelajaran?
2- kenapa dia kerap merengek? should i bw ke doktor?
3- suka tgk tv..tak baik kan??

13 comments:

MamaAimy said...

cmner nk komen yekk....ni aku agk2 jelah yerr...

situasi 1: agaknyer bila baby dok dgn nenek ni...sgala kemahuan dia msti nenek dia ikutkan..so dia jd trlampau manja & nk ikut ckp dia jer...sbb tu dia mcm garang sket & marah klu aper yg dia nak x dpt...

situasi 2: merengek2 tu biasalah bg budak2...ader merengek manja ader merengek mengada2... ini semua sbb dorang nk perhatian kita... pasai paksa suruh bukak dvd tu... mcm kt komen situasi 1 lah kot... nenek dia slu ikut kemahuan dia...itu yg dia jd cmtu...

pasai slu tgk tv...rsnyer xde aper2 masalah kot.... nti dia besar sket berubah lah tu.... asalkan cte yg elok2... bukan menunjukkan keganasan..ok kot...

ps: komen aku byk sgt 'kot' sbb aku pun x pasti...lum arif lg...tgu aimy besar tgk sama x perangai dgn ayra... so far aimy bukan antu tv...klu rampas brg kt tgn dia pun x penah ngis n marah lg.... x tau arr..sok2 cmnerrr...

Elyn said...

mmg gini kot. wafiq pun makin garang. or baby july garang hihih

DYLA said...

aduhai ayra.. sama la pangai ngan inas. tp memang sy nmpak inas mcm garang.. hopefully dah besar jadik lembut la.

azzamoro said...

airyll pun kuat menjerit. kdg satu ahri menjerit sampai sakit telinga i.. nyaring lak tu.. kdg nampak cam marah..tp ntahla..ape yg dia nak jeritkan pun i tak tau..

tulip said...

ok la tu dia nak tgk tv. citer elok tak pe. nabil macam tak minat ngan tv. lebih suka kacau mama n papa.

FIESYAH said...

ooo...ayra dah garang ek! rase budak nak besor memang garang ar sis...anak buah pun mcm tu...

wanie_putra said...

ala tak per budak2 baru nak belajar dunia baru..mcm najla..pun garang...kalau kita amik mainan yg dia suka dia akan cubit kiter...atau gigit..tu maknanya diorg tau mcmnan nak protect diri...

jgn risau k...

Dong_Sanchai said...

ihiks..ayra garang eh .. budak2 kot ..tak dpt ngamukla dia..khayla pun kdg gitu gaks..lgpun kite skrg tak phm lg kehendak dia.

YatieJay said...

Garangnya!!!
Tapi kalau Naufal suke sangat lak tengok iklan...

Tengok tv takpe kot as long as citer yg dia tengok ada unsur2 pelajaran. Jangan lak kau suruh dia tengok otromen atau citer2 gusti.....

Apa2 hal pun, semua kena in moderation.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nuha pun garang dan suka merengek..agaknya memang mcm tu kot..nanti aku check up, aku tanya paed :)

Cik Aimi Husna said...

auntie tiara jgn la risau.aimi pun sll mcm tu.wat muka masam.rengek2.tido malam pun nak rengek.saje je.sedap lak mcm tu sbb org bg perhatian hehehe.nanti bila dah boring kitorg berenti la.

auntie bawak je ayra gi shopping sll mesti dia suka

wawa said...

biasalah budak2 baru nak belajar....merengek tu maksudnya "PERHATIAN". Bila dia dah mula kenal benda lain selain tivi...dia tukar perangai la pulak..

Dulu syahmi suka tarik rambut org kalau marah atau mengamuk. Sekarang tidak lagi. Kalau nak lebih info, boleh la refer kat internet ker...majalah ker...memang banyak info tu..

Pendek citer...
Ayra masih meneroka alam dia,just guide dia. Jangan kongkong, as long as benda yang dia nak buat tu tak membahayakan dia. Lagi banyak dia belajar sekarang, lagi pintar la dia kelak. Belajar bukan setakat ABC,123..everything is learning.

mummy_adam said...

adam pun sama, mungkin diorg nak tgh nak belajar bercakap kot.. ti yg bila diorg bukak mulut n kuar suara, tu yg diorg jadi excited kot.. adam suka membebel.. tah apa dia bebel.. tp layanzz jer.. syok plak :)