Sunday, September 6, 2009

Ayra Picky eater

Being one year old
Ayra dah start tak mau makan nasi
chatting ngan mummy yang anak dah setaun
sumer berproblem mcm nih

Macam2 aku/tok ma masak tukar resepi
result same
2-3 suap makan
dia dah tutup mulut rapat siap geleng2 kepala dan tangan
tak mau makan nasi..
salah kut mana
silap kut mana
kami tak tau

risau
sekarang aku start bagi roti gardenia *yg putih kosong tuh
tak pun kek/roti manis/pasta ccarbonara (pizza hut nyer)
meehun sup (baru sekali)
nasi + kicap + ikan goreng (baru sekali tp makan 4 suap jer)

aku takut nak bgi roti bebanyak
sebab roti ada glutein(RAGI)
tapi nampak ayra suka makan roti
haihhh any advised from mummy out there?

gambar dibawah latest piccies ayra (2 minggu sudah)
kurus kan?
nanti 8/9 ni nak bawa gi monthly check up
takut ar nanti doktor cakap underweight lagi
susu dia memang dha tukar fully to PEDIASURE
tapi dia ni jenis picky eater..
hmm.. ikut mummy and daddy dia
tak leh salahkan dia ar

kalian camner? bagi ur baby makan per??
share2 lah..

8 comments:

MeL said...

sm je ngn mika ni ha..tp i da start letak nasi sket2 dlm makanan dia, cm dia xperasan rs nasi tu hehe..

salunya i akan campurkan (cmpur sket2) sweet potatoes + carrot + apple + chicken + spaghetti(3btg)..mika nye fav ni! cukup khasiat kn? lately ni i campurkan nasi, buh siket je. sweet potatoes kn byk sbb manis2 tu dia suka. trylah bg ayra, mn tau dia suka jgk ;)

KV said...

asal dia menyusu takpe. Budak yg dok rumah pengasuh sekali ngan dina tu la ni dah 2 tahun 2 bulan. Tak makan apa, hanya menyusu jer. Tp bdn dia tembun kemain.

mommysarah said...

sarah pun sama. umur dah 1 thn 8 bln berat baru 8kg. tiap2 bulan kena bambu ngan nurse. bengang betul...orang lain umur 1thn 1/2 dah habis check up, dia masih lagik kena wat appointment, koz dr. nak tengok berat dia. makan makanan berat skit, berak jek lebih.makan vitamin yang lysine pun tetap tak naikkan nafsu makan dia. skarang minum pediasure & anmum. memang kempis arr poket,,,janji cukup zat semua.

YatieJay said...

Ure not alone dear...

Ramai ibu2 kat luar sana mengalami masalah yg sama, tapi kita tetap risau kan?

Akak pernah tanya doktor, dia kata bagi je apa saja utk dia makan as long as DIA MAKAN. Kalau dah jumpa apa yg dia suka, biar dia makan tu sampai jemu. Kalau nak ikut buku, baby memang takkan cukup makan (ni doktor yg kata tau, bukan akak). Tapi personally akak rasa, tetap kena watch out gak apa yg masuk mulut dia...jangan kerap sangat bagi dia makan jajan...

Errr..aku bagi nasihat mcm lah anak aku takde masalah. Kalau Tiara nak tau, masuk hari ni dah 3 hari naufal tak makan apa2. Akak harap kerana dia demam, so takde selera makan. Berat pun dah turun 1 1/2kg...risau...risau...

Elyn said...

i pun dh x de idea la beb nk bg mkn apa. susu je die x tolak. tp i risau susu enfa ni lemak tinggi plak. berketul2 tgn si wafiq. nk dukung pun semput skang.

IEM said...

ayra,jom join faiq makan bubur ayam mc d...hehe

azzamoro said...

ehh haahla. ayra nampak kurus. u taknak try bg pediasure ker?

tulip said...

lama tak tgk ayra...
tiara ayra dah jalan belum?
nabil tak lagi.